24 Mayıs 2012 Perşembe

Facebook


Bir çok yazar internette sosyal ağlarla ilgili yazılar yazıyor. Nitekim bu yazarlar genelde yaşın kemale erdiği kişiler. Bende sosyal ağları bir genç gözünden değerlendirmeye çalışacağım.

Bir çok sosyal ağ var. Fakat bunların bir çoğu ömrünü tamamlamış sosyal ağlardır. Mesela Hi5, Netlog, MySpace gibi. Facebook, Twitter ve Google+ günümüzde sosyal ağ deyince ilk akla gelen siteler. Her ne kadar Google+ diğer ikisinin gölgesinde kalmış olsada. Twitter’dan başlayalım söze; Twitter insanların duygu ve düşüncelerini 160 karakter sınırıyla paylaştığı bir sosyal ağdır. Site çok sade ve kullanışsızdır. Tabi Facebook’la kıyaslama yapacaksak. Sitede paylaşılanlar nitekim profil onayı etkin değilse tüm dünyaca görünür. 18 yaş altı koruması gibi bir şeyde mevcut değil Twitter’da. Neyse Twitter için bu kadarı fazla sonuçta Twitter bir mini blog.

Gelelim Facebook’a. Facebook insanların bir çoğunun kullandığı ve kullanmayan küçük kesimin karşıt olduğu bir sitedir. Facebook’a rakip olabilmek için bir çok site kurulmuştur. Google+ ve Unthink bunların en önemlileridir. Tabi Vkontakte’yi de saymalıyız bu arada. Fakat henüz hiç birisi Facebook’la rekabet edecek seviyeye gelemedi. Ben Facebook’un insanları asosyalleştirdiği görüşüne kesinlikle karşıyım. Sonuçta insanlar Facebook olmadığında telefonla haberleşiyordu telefondan kastım SMS tabiki. Facebook insanlar arasında iletişim sağlamak amacıyla kurulmuştur ki zaten girişteki resimde bunu görebiliriz.

Facebook bilinçsiz kullanıcıların istililasına uğramıştır. Bu bir gerçek. Örneğin hayatta hiç görmediği insanı kişiler, sitenin sağ tarafındaki «Arkadaş Önerileri» kısmından ekliyor. Facebook’ta bir çok sahte hesap var. Bunlarınsa bir çoğu ergen çocukların yaptığı aptallıklardan meydana gelmiştir. Bu sahte hesaplarla bilinçsiz insanlar kandırılabiliyorki buna ne yazıkki defalarca şahit oldum. Abaza bir gençliğimiz var.(Geçmişe nazaran daha iyi, sonuçta sen sağcısın ben solcuyum diye birbirini öldürmüyor gençlerimiz.) Bu gençliğe orta yaşlı bilgisayarda epeyce ilerleyen yaşlarda tanışan insanlarda eklenince bu durum Facebook için çok can sıkıcı oluyor elbette.

Facebook’un güvenliğinden bahsedecek olursak. Facebook’ta insanlar kendi güvenliğini kendisi belirler. Mesela Email adresimi arkadaşlarım görsün diyebilir. Ya da Herkese açık yapabilir. Telefon numarasıda aynı şekilde. Facebook 18 yaş altı çocuklar için çok güçlü bir güvenlik sağlıyor. Tabi bizim ergen gençlerimiz 99 doğumluyken 90 doğumlu yaparak Facebook koruması dışına çıkıyor. Mesela Facebook’a sınıfta bir kız arkadaşınızla samimi pozlar çektikten sonra bunları Facebook’a yükleyebilirsiniz. Ardından Facebook’un mükemmel gizlilik ayarlarıyla karşılaşırsınız. Mesela bir arkadaş listeniz vardır. Bu listede sadece sınıf arkadaşlarınız vardır. O samimi pozu akrabalarınız veya sevgilileriniz görmemesini sağlayabilirsiniz.

Facebook’un en mükemmel özelliklerinden biriyse Hiç şüphesiz Facebook Profilinizdir. Profilinizde hakkımda kısmına istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. Arkadaşlarınız için bir biyografi yazabilirsiniz. Biyografi insanların sizi daha iyi tanıması içindir. Fakat ah yine bizim bu ergen gençlerimiz bununda suyunu çıkarıyor... Mesela profilinizde tuttuğunuz takımı sevdiğiniz sporcuları filmleri kitapları ve daha bir çok şeyi ekleyebilirsiniz. Örneğin firmaların son bilgilerini Facebook’tan takip edebilirsiniz. Firmaların yaptığı yarışmalara katılabilirsiniz Facebookta ve daha firmalarla ilgili bir çok şey yapabilirsiniz.(bu paragraf saçma oldu biraz ama olsun.)

Facebook uygulamaları ve oyunları şüphesizki Facebook kullanıcılarının bir çoğunun vazgeçilmezidir. Kendimden bu konuda örnek verecek olursam, benim Facebook’ta 120 kusur arkadaşım var(evet sadece bu kadar), bu arkadaşların 96 tanesi Okey oyunu oynamış Facebook’ta. Ayrıca Facebook’un diğer siteler için olan uygulamalarıda mevcuttur. Örneğin bir Formspring kullanıcısıysanız, Formspring’e kullanıcı adı şifre girmeden direkt olarak Facebook’la giriş yapabilir veya kayıtlı değilseniz kayıt olabilirsiniz. Sonradan Formspringde cevapladığınız soruları ve cevapları zahmetsizce Facebook’ta paylaşabilirsiniz. Veya daha bir çok siteye kolay bir şekilde Facebook’la kayıt olabilir giriş yapabilirsiniz.

Facebook’ta sohbet artık hemen her platformda vazgeçilmez oldu. Mesela herhangi bir sohbet programı(Windows Live, Yahoo, Skype...) kurduğunuzda göreceksinizki programda Facebook sohbet özelliği var. Ayrıyetten Facebook’un kendi sohbet programıda var. Hatta Facebook Browser’da konuşuluyor.

Aslında işin özeti şu ki bilinçli kullanırsak Facebook gerçektende çok yararlı bir site. İçerisinde bir çok özelliği barındıran bir site...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunun hakkındaki düşüncenizi paylaşır mısın? :)